Segelflyginformation PDF Skriv ut Skicka sidan
Artikelindex
Segelflyginformation
Presentflygning
Kortkurser
Certifikatsutbildning
Utbildningsdag
Vidareutbildningar
Krav & Priser
Alla sidor

Segelflyg

Segelflyg är en sport där du i ett segelflygplan blir uppbogserad av ett motorflygplan till 500-1000 meters höjd och där utnyttjar du uppåtvindar s.k. termik vilket bildas när solen lyser på en markyta. Med hjälp av termiken så kan du flyga i timtal, flyga långa sträckor och ta dig upp till flera tusen meters höjd. I Sverige finns flera tusen segelflygare och det flygs runt 30 000 timmar varje sommar.

Segelflyg en sport som passar alla!

  • Rekreationsflyg: Njut av utsikten och känslan av att vara fri som fågeln uppe i det blå.
  • Passagerarflyg: Ta med någon av dina kompisar och visa Sverige från ovan.
  • Tävlingsflyg: Känn tävlingsruset i att på minsta möjliga tid försöka flyga en förbestämd bana på flera tiotal mil.
  • Aerobaticflyg: Känn på härliga G-krafter, upp till 7G! Genom att göra häftiga manövrar som t.ex. looping, roll, ryggflygning mm.
  • Molnflyg: Känn på att försvinna upp i ett fint litet stackmoln och komma ut ur molnet på ovansidan.
  • Bergsflyg: Se bergskedjor från flera tusen meters höjd.
  • Motorsegelflyg: Använd ett segelflygplan med motor om vädret inte är vad du önskar eller om vill flyga till en annan flygplats.

För mer information se segelflygets broschyr eller segelflygets hemsida: www.segelflyget.se
Besök gärna klubbens hemsida: vasterdalarnasfk.se

VFK kan erbjuda dig!

Presentkortsflygningar där du kan ge bort en fantastisk upplevelse till någon/eller dig själv.
Kortkurs där du får lära dig grunderna i flygningen och testa på om detta är något för dig.
Segelflygcertifikat där du får under ett 50-tal övningar lära dig att behärska flygplanet.
Vidareutbildningar där du får utbildningar som sträckutbildning, aerobaticutbildning o.s.v.

Ladda ner informationen som PDF, klicka här


Presentflygning

Västerdalarnas flygklubb kan erbjuda dig eller en vän en minnesvärd upplevelse utöver det vanliga! Idealiskt för födelsedagar, svensexor/möhippor!! Vid presentflygningen kommer du att bli väl omhändertagen av en erfaren segelflyglärare. Inför flygningen kommer segelflygläraren att ge dig en grundläggande förklaring om vad som kommer att hända, ge säkerhetsrutiner och förklara instrumenten. Sen är det dags att bege sig iväg upp i det blå. I luften kommer sedan segelflygläraren att leta uppåtvindar för att komma högre och högre upp. Du ser det vackra Dalarna försvinna mer och mer under dig och de fluffiga vita stackmolnen komma närmare ovanför. Glöm inte att ta med en kamera. Om vädret tillåter kommer vi att som en fågel att sväva runt i ca: 45 minuter innan det är dags att landa. Vid önskningar och i vissa fall kan vi också genomföra presentkortsflygningen med klubbens motorseglare, då vi blir mindre beroende av vädret.Som avslutning på flygupplevelsen så bjuder läraren på fika och en segelflygkeps med ett diplom som minne!

 

Provlektion

Är du intresserad av flygning? Är du intresserad av flygplan? Är du intresserad av att lära dig att flyga? Då passar en provlektion utmärkt! Under en provlektion får du med en erfaren segelflygare gå igenom flygningens grundläggande principer. Du får lära dig om flygplanets reglage, roder och instrument innan det är dags att ge sig iväg. Under flygningen kommer segelflygsläraren att visa och instruera dig hur rodren fungerar innan det är din tur att testa själv, och du kommer direkt att märka att rodren är väldigt känsliga och harmoniska. Du flyger själv omkring på flera hundra meters höjd över det vackra landskapet och efter ca. 10-15 minuter tar segelflygaren över spakarna och det är dags att landa. Efter flygningen svarar segelflygaren på dina egna frågor och du kommer också att få mer information om segelflygning och hur du gör för att gå vidare mot ett eget segelflygscertifikat. Är du intresserad av ett motorsegelcertifikat istället, så genomför vi naturligtvis provlektionen på klubbens motorseglare.

Vill du göra en provlektion eller en presentkortsflygning, så kom till klubben i Dala-Järna!  En provlektion ordnar vi när du kommer till flygklubben. Om du köper ett presentkort så bokar vi in en speciell tid för dig!


Kjell Dalsheim, klubbordförande. 0281-21069, 070-622 79 75, Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Håkan Schweitzer, segelflyglärare 0705256025


Intensivkurs för nybörjare

Västerdalarnas flygklubb ger kortkurser i segelflygning under vissa helger. Vid en intensivkurs under en helg, lördag morgon till söndag kväll, får du ett smakprov på vad segelflyg innebär och en minnesvärd upplevelse! Under dessa två dagar kommer du att lära dig om säkerhetsbestämmelserna och lite om teoriutbildningen och du får genomföra de första 4 flygövningarna inför ditt segelflygcertifikat med en erfaren segelflyglärare i baksits. Under dessa övningar kommer du framför allt att öva på hur flygplanets roder fungerar samt att lära dig att flyga rakt fram och lära dig att svänga. Västerdalarnas flygklubb tillhandahåller ett rimligt pris för kortkurser (se prislista). I detta inkluderar förutom flygningen också medlemskap i Västerdalarnas Flygklubb samt boende i en av våra fina stugor om det är aktuellt. Vill du fortsätta din utbildning så kan du tillgodoräkna dig övningarna och fortsätta under någon av de intensivkurser vi erbjuder under högsommaren!

Är du intresserad?

Hör av dig, så kan vi tillsammans försöka boka en flyghelg!

Gösta Johansson, segelflyglärare 073-1822138
Håkan Schweitzer, segelflyglärare 0705256025
Göran Karlsson, instruktör          070-6545439


Segelflygcertifikatsutbildning

Under sommaren anordnas intensivkurser i grupp med 2-4 elever. Utbildning sker med klubbens moderna DG-500 och utbildningen är uppdelad i tre etapper:Man kan också göra de första starterna i motorseglaren Grob 109.

Etapp 1: Grundläggande flygträning, C-diplom.

Du lär dig att manövrera planet säkert från start till landning tillsammans med en lärare som sitter i baksitsen. Först tränar vi flygning på rak kurs, svängar och orientering och efterhand tar eleven mer och mer hand om spakarna tills eleven kan göra alla momenten som start, bogsering och landning själv. Flygtiden är ungefär 15 minuter per start. Efter ca 20-25 starter får eleven flyga ensam för första gången! Efter 3 starter ensam erövrar eleven sitt C-diplom.

Etapp 2: Tillämpad segelflygteknik.

Nu varvas ensamflygningar med flygning med lärare. Du finslipar dina flygkunskaper och lär dig använda termik (uppåtvindar) för att flyga längre tider. Flygtiden är normalt 45-60 minuter. Efter totalt ca 40 starter erövrar du ett EK-bevis vilket gör att du får flyga ensam utan att läraren övervakar.

Etapp 3: Fortsatt tillämpad segelflygteknik, Segelflygscertifikat.

Övningarna varvas med lärare och ensamflygningar. Du får lära dig att flyga ensitsiga flygplan och du fortsätter att öka dina kunskaper. Flygtiden är normalt 45-60 minuter per övning. Hela utbildningsplanen kräver att eleven har flugit minst 15 timmar och 50 starter för att erövra sitt segelflygscertifikat.

Teorin:

Varvas dagligen med flygningen samt vid dåligt väder och avslutas med ett teoriprov. Teorin behandlar ämnena Meteorologi, Aerodynamik/Flyglära, Flygmateriellära, Luftrum/Bestämmelser, Navigation, Flygmedicin och Radiokommunikation.

Hela utbildningen består oftast av två stycken 14-dagarskurser. Du kan dela upp utbildningen hur du vill. Om du t.ex. vill flyga allt under en sommar eller sprida ut certifikatutbildningen under två somrar. Du kommer också att få göra en skrivning i de olika ämnena innan du får ditt certifikat.

Sommarens kurser

I sommar har vi planerat minst 1 intensivkurs. Om det finns behov eller önskemål som inte passar på dessa datum hör av er till oss så försöker vi lösa det tillsammans!
7 juli - 22 juli, Grund och Fortsättningskurs startar. Teori kan anordnas kombinerat med flygningen. Efter denna kurs kommer också kurser i avancerad flygning och sträckflygning vid behov att fortsätta.

Motorsegelflygutbildning pågår och fler elever är välkomna.

Håkan Schweitzer, segelflyglärare 0705256025
Kjell Dalsheim, ordförande 070-6227975, Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den


En normal dag på flygfältet

En normal dag för grundkursen : för dom som flyger på förmiddagar och kvällar.

7.30 Väckning.
7.45 Frukost.
8.00 Dra ut planet ur hangaren, kontrollera flygplanen enligt daglig checklist mm.
8.30 Briefing inför dagens övningar, flygschema, frågor mm.
8.45 Dra ut planen till banan och göra sig i ordning.
9.00 Första starten.
9.00-11.30 Flygning enligt turordning, en flygning ca. 15min.
11.30 Landning efter ca. åtta flygningar (två var).
11.40 Dra in planet, i ordningställa flygplanen inför uppehåll eller inför fortsättningskursen.
11.50 Debriefing efter förmiddagens övningar.
12.00 Lunch: Lagas enligt turordning av kursdeltagarna.
12.45 Rast: Tillfälle för studier och avkoppling.
13.30 Teorilektion
15.30 Rast: Tillfälle för studier och avkoppling.
16.30 Middag: Lagas enligt turordning av kursdeltagarna.
17.15 Briefing inför kvällens övningar, flygschema, frågor mm.
17.30 Dra ut planet till banan, göra sig i ordning.
17.45 Första starten.
17.45-20.30 Flygning enligt schema.
20.30 Landning efter ca. åtta flygningar (två var).
20.40 Dra in planet i hangaren, tvätta planet, plocka undan efter sig.
21.00 Debriefing efter kvällens övningar.
21.10 Fylla i flygdagböcker, journaler, flygplansböcker.
21.20 Slut för dagen.

En normal dag för fortsättningskursen: De som flyger mitt på dagen.

9-11.00 Väckning och frukost.
11.00 Göra sig i ordning inför flygning.
11.30 Briefing inför dagens övningar.
11.45 Göra planet i ordning inför start.
12.00 Första start.
12.00-17.30 Flygning enligt schema varvat soloflygningar med flygningar med lärare.
Lunch vid tillfälle. Varje flygning 45-60min.
17.30 Göra planet i ordning för grundkursen.
17.40 Debriefing efter dagens övningar.
17.45 Middag: Lagas enligt turordning av kursdeltagarna.
18.30 Fylla i dagboken mm.
20.30 Hjälpa grundkursen att dra in flygplanet, tvätta mm.

En normal dag vid dåligt väder: Teori

7.30-8.30 väckning och frukost.
8.30 Briefing, dagens uppläggning, väderläge mm.
9.00 Teori. Med avbrott för rast.
12.00 Lunch (enligt schema).
13.30 Teori. Med avbrott för rast.
16.30 Middag.
18.00 Teori.
19. Slut för dagen.


Vidareutbildning

Segelflyg är en sport med ett stort utbud av olika inriktningar. Ett krav för att få påbörja någon av dessa vidareutbildningar är att ett giltigt segelflygscertifikat innehas.

Sträckflygsutbildning:

Utbildning för att få lämna området runt flygplatsen där man inte kan räkna med att ta sig hem. Denna vidarutbilning är den vanligaste att erövra efter certifikatet och erbjuder en ny dimension på segelflygandet. Detta tillstånd är också en förutsättning för att delta i den vanligaste formen av de många segelflygstävlingarna som annordnas årligen. För att få påbörja sträckflygningsutbildningen krävs ett segelflygscertifikat samt minst 35 flygtimmar och 60 flygningar. Utbildningen är fördelad på minst 8 flygningar och 8 flygtimmar.

 

 

Avanceutbildning:

Utbildning för att få göra avancerad manövrar som looping, gungor, spinn mm. Avanceutbildningen erbjuder spänning och förbättrad flygkänsla i och med att man lär sig hantera flygplanet i nya situationer. Avanceutbildningen är uppdelad i två delar. En grundkurs där man lär sig looping, gungor och hjulningar d.v.s. manövrar med positiv g-belastning. Under fortsättningskursen lär man sig ryggflygning, roll mm. d.v.s. manövrar också med negativbelastning. Grundkursen kan påbörjas efter ett segelflygcertifikat och vid 50 flygtimmar och för fortsättningskursen gäller 100 flygtimmar. Utbildningen är uppdelad på ca. 12 starter vardera.

 

 

Instrumentutbildning:

Utbildning för att få flyga i moln, d.v.s. endast på flygplanets instrument. Denna vidarutbildning gör att man kan använda den stigande vinden också inne i molnet, detta kan göra att man kan nå avsevärt höga höjder. Denna utbildning kan påbörjas efter 50 flygtimmar erhållits. Utbildningen är fördelad på minst 10 timmars flygning.

 

 

 

 


Krav för att påbörja segelflygutbildning

För att få flyga första gången ensam krävs ett elevtillstånd utfärdat av luftfartsmyndigheten.
För att få ut ett elevtillstånd krävs att sökandes fyller 15 år kalender året.

Ett elevtillstånd består av:

En elevtillståndsblankett som kan tillhandahållas av segelflygläraren eller hämtas på flygklubbens hemsida. Den ifyllda blanketten skickas sedan in till luftfartsinspektionen tillsammans med följande:
1. Ett personbevis som kan hämtas på den lokala skattemyndigheten.
2. En personutredning för ansökan av flygcertifikat vilket beställs hos den lokala polisen. Gäller ej svensk medborgare
3. En läkarundersökning som utfärdas av en flygläkare som är godkänd av Transportstyrelsen.
Läkaren brukar skicka in denna blankett separat. Tag kontakt med Segelflygsläraren om vilken läkare som har behörighet.
Dessutom krävs medlemskap i Västerdalarnas Flygklubb och i det nationella Segelflygsförbundet.

Prislista

1. Presentkortsflygning: 1700kr
2. Totalt cirkapris för Kortkurs: 1250 - 1650kr
3. Totalt cirkapris för Segelflygscertifikat, del 1: 7700-8000 kr
4. Totalt cirkapris för Segelflygscertifikat, del 2: 10000kr
5. Cirkapris för kostnader utanför VFKs kontroll: 2600kr

Kortkurs ingår (observera endast ungefärliga värden):

VFK Medlemskap 1 år: 100-300 kr.
Bogsering 4 starter (6min): 780kr.
Segelflygshyra 2 timmar: 400kr.
Skolavgift 250 kr.

Segelflygscertifikat del 1. ingår (observera endast ungefärliga värden):

VFK Medlemskap 1 år: 300kr.
Teoripaket (Läroböcker mm.): 800kr.
Bogsering 25 starter (6 min): 4875kr.
Segelflygshyra 5 timmar: 1000kr.
Skolavgift 5 timmar: 900kr.

Segelflygscertifikat del 2 ingår (observera endast ungefärliga värden):

Bogsering 30 starter (6 min): 5850kr.
Segelflygshyra 12 timmar: 2400kr.
Skolavgift: 6 timmar DK och 6 timmar EK: 1620kr.

Kostnader utanför VFKs kontroll (observera endast ungefärliga värden):

Medlemskap Svenska segelflyget 1 år: 100-900kr.
Läkarundersökning: ca 1500kr
Elevtillstånd: 1020+640kr år 1 + 640kr för år 2
Radiocertifikatsprov: 500kr

LAST_UPDATED2
 
Annons